Jak określić ile dni mają jajka
Wiele osób kupując jajka u lokalnych sprzedawców na targu czy rynku zastanawia się, czy dany produkt jest na pewno świeży i pełnowartościowy. Kupując jajka w supermarkecie zawsze mamy oznaczoną datę ważności i to na jej podstawie możemy określić czy dane jajko nadaje się jeszcze do spożycia, czy też nie. Gorzej wygląda sprawa z jajkami wiejskimi albo tymi sprzedawanymi na różnych targowiskach. Tam zazwyczaj ufamy sprzedawcom, że jajko jest świeże i dosłownie dzisiaj zebrane. A bywa z tym różnie. Nie jest też żadną tajemnicą, że choć jajka wiejskie są smaczniejsze, to częściej trafiamy na zepsute jajko zakupione na targu niż w sklepie, gdzie wszystko idzie taśmowo.
Pewnie wielu zorientowanych miłośników gotowania wie, że najprościej jest sprawdzić jajko wrzucając je do szklanki z wodą. Jeśli utrzyma się na powierzchni lustra wody to wtedy jest nieświeże, a jeśli opadnie na dno wtedy będzie idealne. Ale możemy ten trik nieco ulepszyć i za pomocą tego samego eksperymentu określić ile dni ma dane jajko i czy nasz zaufany sprzedawca sprzedaje nam świeże jajka.
Idealnie świeże jajko po włożeniu do szklanki z wodą opadnie na dno i ułoży się w pozycji poziomej. Z biegiem dni to samo jajko włożone do szklanki zacznie zmieniać swoją pozycję. Już po tygodniu zauważymy, że jajko nie będzie ściśle przylegać do dna i delikatnie się odchyli grubszym końcem ku górze. Po mniej więcej 14-21 dniach kąt między dnem szklanki a osią jajka wyniesie już około 45-60 stopni. Po miesiącu jajko będzie stało pionowo przylegając swoim czubkiem do dna.
Bezpieczny termin ważności jajek wynosi około 28 dni od dnia złożenia (a nie zakupu). Kiedy widzimy więc, że jajko układa się pionowo w wodzie, to znak że jest na granicy tego terminu ważności i że należy czym prędzej je spożyć. A tak prawdę mówiąc, to najlepiej rozbić je do jakiejś miski i za pomocą węchu i wzroku zweryfikować świeżość takiego jajka.
Ten prosty eksperyment to też jest dla nas możliwość określenia tego, czy jajko sprzedawane nam jako świeże rzeczywiście nim jest. W ten sposób możecie zweryfikować swojego sprawdzonego dostawcę – jeśli jajka od razu po zakupie przyjmują pozycję pionową, to jest to dla nas znak, że coś jest nie tak i że droga między kurą, a naszą kuchnią nie jest tak prosta i idealna jak opisuje sprzedawca. Zgodnie z przepisami sprzedawca powinien sprzedawać jajka w ciągu 21 dni od jego zniesienia pod warunkiem przechowywania jajek przez ostatnie 3 dni w chłodnych warunkach. To znaczy, że jajko po zakupie może się delikatnie wychylić od dna szklanki, ale nie powinien to być kąt większy niż 45 stopni. Jeśli chcemy przechowywać jajka nieco dłużej niż dwa tygodnie (np. przed świętami) to musimy wybierać odpowiednio świeższe jaja.
Gotując jajka bardziej spostrzegawcze osoby zauważyły pewnie, że czasem wokół jajka pojawiają się pęcherzyki powietrza. I to nie jest przypadek, bowiem im starsze jajko tym tych pęcherzyków będzie więcej. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest dość prosta i wyjaśnia nam zarówno pierwszy jak i drugi eksperyment – po prostu im starsze jajko tym więcej powietrza gromadzi się na jego dole (grubszym końcu). W pierwszym doświadczeniu tlen powodował wypychanie/prostowanie się jajka, a w drugim pod wpływem temperatury powietrze wydostaje się przez skorupkę za pomocą porów, przez co tworzą się pęcherzyki.
Przenosi się to też na ostateczny wygląd jajka gotowanego na twardo. Po przekrojeniu jajka świeżego żółtko znajdzie się niemal idealnie na środku. Im starsze jajko, tym żółtko będzie bliżej dołu, a często nawet będzie widoczne bez przekrojenia.
Jajka bardzo świeże (do 7 dni):
– po wrzuceniu do szklanki z wodą ustawiają się poziomo względem dna naczynia
– wydzielają bardzo mało pęcherzyków powietrza podczas gotowania
– po ugotowaniu na twardo mają żółtko na środku
Jajka świeże (ok. 7 – 21 dni)
– po wrzuceniu do wody zaczynają się nieco bardziej odchylać od dna naczynia, ale kąt między osią jajka a dnem szklanki nie będzie większy niż 45-60 stopni
– pojawiają się pęcherzyki powietrza podczas gotowania
– po ugotowaniu na twardo żółtko jest przesunięte ku dołowi jajka
Jajka nie pierwszej świeżości (ok. 21 – 28 dni)
– po wrzuceniu do wody opadają co prawda na dno szklanki, ale ustawiają się praktycznie pionowo
– wydzielają sporo pęcherzyków powietrza podczas gotowania
– po ugotowaniu na twardo żółtko jest na samym dole
Komentarze